Αγωνιζόμαστε για όσα η κοινωνία απαιτεί!

Μια Ελλάδα που πιστεύει και επενδύει στα παιδιά της. Μια κοινωνία δίκαιη και αξιοκρατική, που δίνει ίσες ευκαιρίες χτίζοντας τα θεμέλιά της στην γνώση, στην καινοτομία και στην ανταγωνιστικότητα.
Χριστόδουλος Στεφανάδης

Ένα σύντομο Βιογραφικό

Καλωσήρθατε στην προσωπική μου Ιστοσελίδα

Οι εκλογές που έρχονται είναι κρίσιμες και το δίλλημα που τίθεται απλό: Θα ξεκινήσει μία νέα πιο φωτεινή εποχή ή θα μπούμε πάλι σε περιπέτειες;

Η απάντηση εξαρτάται από εσάς. Από τις επιλογές σας, αλλά προπαντός από τη συμμετοχή σας. Στις 7 Ιουλίου μην αφήσετε κάποιους άλλους να αποφασίσουν για εσάς!

Ένα σύντομο Βιογραφικό

- CV -

Χριστόδουλος Στεφανάδης

Καθηγητής Καρδιολογίας

Ακαδημαϊκές – Διοικητικές θέσεις

Στην Ελλάδα

 • Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών  (δύο θητείες, 2003-2007)
 • Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (δύο θητείες – 2007-2009 και 2009-2011)
 • Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (1995 – 1997)
 • Πρόεδρος  της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (1997 – 1999)
 • Πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (2007 – 2009)
 • Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (1995-σήμερα)
 • Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας “Κωνσταντίνος Καραμανλής” (2010-σήμερα)
 • Αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας – ΕΣΕΤ (2005-2009)

Στο Διεθνή χώρο

Είναι επίσης μέλος (fellow) των διεθνών επιστημονικών εταιρειών SCAI (Society of Cardiac Angiography and Interventions), ACC (American College of Cardiology) και ESC (European Society of Cardiology).

Έχει επινοήσει δέκα νέες διαγνωστικές και θεραπευτικές τεχνικές(stent, καθετήρες κλπ.), οι οποίες έχουν δημοσιευθεί και αναγνωρισθεί διεθνώς.

Το ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει 1500 πλήρεις δημοσιευμένες ερευνητικές εργασίες σε διεθνή ιατρικά περιοδικά με συνολικό συντελεστή απήχησης (impact factor) πάνω από 5.000. Οι εργασίες του έχουν περισσότερες από 35.000 αναφορές (citations)στη διεθνή βιβλιογραφία.

Το σύνολο σχεδόν του ανωτέρω δημοσιευμένου ερευνητικού έργου έχει παραχθεί στην Ελλάδα και αναφέρεται σε πρωτότυπη έρευνα.

Σύμφωνα με την πλέον αναγνωρισμένη διαδικτυακή βάση δεδομένων BiomedExperts, κατατάσσεται στηνπρώτη 10άδα των πλέον διακεκριμένων ερευνητών παγκοσμίως σε 8 από τα 19 επιστημονικά πεδία τηςκαρδιαγγειακής ιατρικής. Ενδεικτικά στο ευρύτατο και πολύ ανταγωνιστικό πεδίο έρευνας της Στεφανιαίας Νόσου κατατάσσεται στην τέταρτη θέση  ,ενω  στο ερευνητικό πεδίο της έλλαστικοτητας των αρτηριώνκατατάσσεται στην πρώτη θέση. 

Σύμφωνα με μελέτη δημοσιευμένη στο Journal of Clinical and Diagnostic Research  είναι ο ερευνητής με το μεγαλύτερο αριθμό εργασιών παγκοσμίως για το έτος 2013 στο πεδίο της στεφανιαίας νόσου και της επεμβατικής καρδιολογίας

Έχει περισσότερες από 3.500 ανακοινώσεις σε Διεθνή επιστημονικά Συνέδρια που οι περιληψεις τους εχουν δημοσιευθεί σε διεθνη ιατρικα περιοδικά με υψηλο impact factor. Έχει δώσει πάνω από 260 διαλέξεις σε Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια ως προσκεκλημένος ομιλητής.

Τα αντικειμενικά αυτά δεδομένα (ποσότητα, ποιότητα και αναγνωρισιμότητα ερευνητικού έργου) τον τοποθετούν σε κορυφαία θέση στο χώρο της Έρευνας του Καρδιαγγειακού Συστήματος διεθνώς.

Συντακτικό Έργο

 • Διετέλεσε  Εκδότης (Editor) του Διεθνούς ιατρικού περιοδικού Hellenic Journal of Cardiology
 • Ειναι Section Editor (Clinical Cardiology)  του JACC
 • Είναι μέλος συντακτικών επιτροπών και κριτής σε μεγάλο αριθμό Ελληνικών  και Διεθνών  Επιστημονικών  Περιοδικών.
 • Κλινικό έργο. Έχει εργαστεί σε όλους τους τομείς της καρδιαγγειακής ιατρικής. Έχει οργανώσει το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής, που θεωρείται σήμερα ένα από τα πιο προβεβλημένα Αιμοδυναμικά Εργαστήρια στην Ευρώπη. Έχει διενεργήσει, μέχρι σήμερα, δεκάδες χιλιάδες διαγνωστικές και θεραπευτικές (μη-χειρουργικές, διαδερμικές) επεμβάσεις.

Κοινωνικό Έργο. Επί σειρά ετών δημοσιεύει άρθρα στον ημερήσιο τύπο για την ενημέρωση του κοινού σε θέματα καρδιαγγειακής υγείας. Διατηρoύσε μόνιμη εβδομαδιαία στήλη στην εφημερίδα “Ελευθεροτυπία” με τίτλο “Καρδίαν Καθαρά”. Αρθρογραφεί σε μόνιμη εβδομαδιαία βάση στήν εφημερίδα “Το Πρώτο Θέμα“. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες τηλεοπτικές ενημερωτικές εκπομπές με στόχο την ενημέρωση του κοινού για τα ίδια θέματα.

Τιμητικές Διακρίσεις

Στην Ελλάδα

Έχει βραβευθεί για το ερευνητικό του έργο στην Καρδιολογία από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, από τοΠανεπιστήμιο της Κρήτης και από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας. Επίσης έχει βραβευθεί για το ιατροκοινωνικό του έργο από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Προπονητών Ποδοσφαίρου και στα πλαίσια της εκδήλωσης“ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΑ 2011” (ΠΑ.ΣΥ.ΓΥ., Π.Ε.Π.Φ.Α., Σ.Ι.Γ.Α.). Επίσης έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Δήμου Παπάγου.

Στο Διεθνή χώρο

Έχει τιμηθεί με 2 βραβεία για την έρευνά του στην Επεμβατική Καρδιολογία από το Thoraxcenter, Erasmus University, Rotterdam, The Netherlands.

Το 2007, το έγκυρο διεθνές περιοδικό “Clinical Cardiology” του αφιέρωσε ειδικό τιμητικό δισέλιδο άρθρο “Profiles in Cardiology” αναλύοντας το μέχρι τότε έργο του.

Το 2008 του απενεμήθη ο τίτλος του “Άρχοντος” από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Το 2005 του απενεμήθη ο τίτλος του “Elite Reviewer” από το επιστημονικό περιοδικό Journal of the American College of Cardiology (JACC) σε αναγνώριση της συμβολής του στην έκδοση του περιοδικού.

Το 2011, το American College of Cardiology του απένειμε το Βραβείο Simon Dackτο οποίο δίδεται στον επιστήμονα με τη σημαντικότερη προσφορά στα επιστημονικά περιοδικά του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (Journal of the American College of Cardiology, JACC-Cardiovascular Interventions and JACC-Cardiovascular Imaging).

Το 2014 εξελέγη Αντιπρόεδρος της “Αδελφότητος των Αρχόντων” του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Εκπαιδευτικό Έργο

Οι κυριότερες εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Καθηγητή Στεφανάδη Χριστόδουλου περιλαμβάνουν:

 • Διδασκαλία στα πλαίσια Προπτυχιακών Μαθημάτων και Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
 • Εκπαίδευση ειδικευόμενων Ιατρών στην Καρδιολογία.
 • Συγγραφή – έκδοση 6 διεθνών συγγραμμάτων Καρδιολογίας και 11 κεφαλαίων σε αντίστοιχο αριθμό διεθνών βιβλίων.
 • Στην Ελλάδα έχει εκδώσει ή έχει συγγράψει κεφάλαια σε πάνω από 50 συγγράμματα Καρδιολογίας. Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό επιστημονικών εργασιών και έχει δώσει πολυάριθμες ομιλίες σε Ελληνικά συνέδρια.
 • Δια βίου συνεχιζόμενη εκπαίδευση μέσω οργάνωσης και συμμετοχής σε μετεκπαιδευτικά μαθήματα, σεμινάρια και επιστημονικά συνέδρια. Έχει δώσει περισσότερες από 260 διαλέξεις σε Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια και Σεμινάρια

  Ερευνητική Δραστηριότητα

  Οι κυριότερες ερευνητικές δραστηριότητες του Καθηγητή Χριστόδουλου Στεφανάδη περιλαμβάνουν:

  • Eκτίμηση των λειτουργικών ιδιοτήτων των αγγείων: Επινόησε και παρουσίασε μεθόδους πειραματικής και κλινικής μελέτης των ελαστικών ιδιοτήτων των αρτηριών.
  • Σχεδιασμός και εφαρμογή νέων καθετήρων: Σχεδίασε πάνω από δέκα διαφορετικά είδη ενδοαγγειακών και καρδιακών καθετήρων χρησιμοποιούμενων  σε διαγνωστικές και θεραπευτικές επεμβάσεις.
  • Βιολογικά stent: Επινόησε την επικάλυψη των stent με αρτηρία ή φλέβα, η οποία λαμβάνεται από τον ίδιο τον ασθενή.
  • Ανάδρομη διαδερμική βαλβιδοπλαστική της μιτροειδούς: Σχεδίασε και εξέλιξε μία νέα μέθοδο για τη διάνοιξη της στενωμένης μιτροειδούς βαλβίδας. Με τη μέθοδο αυτή έχουν θεραπευθεί εκατοντάδες ασθενείς διεθνώς.
  • Ανίχνευση της ευάλωτης αθηρωματικής πλάκας: Σχεδίασε και εξέλιξε έναν ειδικό καθετήρα για την εκτίμηση των λειτουργικών ιδιοτήτων της ευάλωτης αθηρωματικής πλάκας και τη μέτρηση της θερμοκρασίας του αίματος στις καρδιακές κοιλότητες και τα στεφανιαία αγγεία.
  • Αναστολή της νεοαγγειογένεσης της ευάλωτης αθηρωματικής πλάκας: Σχεδίασε ένα νέο stent που απελευθερώνει ένα ειδικό αντίσωμα-αναστολέα της δημιουργίας νεοαγγείων στην αθηρωματική πλάκα, και  προχώρησε στην πειραματική και κλινική εφαρμογή του με επιτυχία.
  • Επεμβατική θεραπεία της ανθεκτικής αρτηριακής υπέρτασης: Επινόησε νέα μέθοδο επεμβατικής αντιμετώπισης της ανθεκτικής αρτηριακής υπέρτασης που συνίσταται σε χημική (για πρώτη φορά) κατάλυση της συμπαθητικής νεύρωσης του νεφρού. Η μέθοδος βασίζεται σε νέο καθετήρα που σχεδίασε δια μέσου του οποίου γίνεται έγχυση νευροτοξικής ουσίας στο τοίχωμα της νεφρικής αρτηρίας.

   

Το πρόγραμμα μας

Το όραμα μας για το Ν.Σάμου

Μεταναστευτικό

Αναθεωρούμε ριζικά την πολιτική για το μεταναστευτικό, με προτεραιότητες την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, ταχείες διαδικασίες χορήγησης ασύλου και την άμεση επιστροφή στις χώρες προέλευσης όσων δεν δικαιούνται άσυλο, ενώ όσοι παραμένουν στη χώρα μας θα ζουν σε συνθήκες ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας. Για το σκοπό αυτό..

Γεωργία και Κτηνοτροφία

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας αγωνίζονται για να κρατήσουν ζωντανό τον αγροδιατροφικό τομέα απέναντι σε τεράστιες δυσκολίες. Υψηλοί φόροι, έλλειψη χρηματοδότησης, υπερβολικό κόστος παραγωγής και έλλειψη πρόσβασης στις διεθνείς αγορές…

Ασφάλεια

Κάνουμε τις γειτονιές ξανά ασφαλείς και βάζουμε τέλος στα “άβατα” ώστε οι πολίτες να νιώθουν σιγουριά και ασφάλεια στα σπίτια τους, στη δουλειά τους, στις καθημερινές μετακινήσεις και δραστηριότητες τους. Για το σκοπό αυτό…

Φορολογία

Μία οικονομία που αναπτύσσεται είναι μία οικονομία που εξασφαλίζει περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα για όλους. Με δικαιότερη φορολογία που απελευθερώνει την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα ώστε κάθε Έλληνας να εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής για τον ίδιο και την οικογένειά του. Για το σκοπό αυτό:

Παιδεία

Επενδύουμε σε μία σύγχρονη, αναβαθμισμένη δημόσια παιδεία. Απελευθερώνουμε το σχολειο από τον ασφυκτικο εναγκαλισμο του Υπουργειου για να έχει ο εκπαιδευτικός μεγαλύτερη ελευθερία. Εισάγουμε ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας για τα Ανώτατα Ιδρύματα για να γίνει η Ελλάδα διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο και παράλληλα να δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας σε τομείς αιχμής γύρω από την εκπαίδευση. Για το σκοπό αυτό…

ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Αναθεωρούμε ριζικά την πολιτική για το μεταναστευτικό, με προτεραιότητες την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, ταχείες διαδικασίες χορήγησης ασύλου και την άμεση επιστροφή στις χώρες προέλευσης όσων δεν δικαιούνται άσυλο, ενώ όσοι παραμένουν στη χώρα μας θα ζουν σε συνθήκες ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας. Για το σκοπό αυτό :

ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

Η ποιοτική δημόσια υγεία απαιτεί οργανωμένη πρόληψη αποτελεσματική διοίκηση των δημόσιων δομών, πρόσθετο προσωπικό όπου υπάρχει ανάγκη, πλήρη αξιοποίηση της πληροφορικής και της σύγχρονης ιατρικής τεχνολογίας και καλή εξυπηρέτηση του πολίτη με προτεραιότητα στις πιο ευαίσθητες ομάδες. Για το σκοπό αυτό…

Μεταναστευτικό
Γεωργία και Κτηνοτροφία
Ασφάλεια
Φορολογία
Παιδεία
ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ